26 Oct 2021

Radio drama: Eskulap - anatomska eks mašina


Tekst i koncept: Mila Manojlović
Izvedba: Mila Manojlović, Nesim Hrvanović
Kompozicija i dizajn zvuka: Manja Ristić
Snimatelji zvuka: Igor Bulović, Igor Lončar (Studio Wave)
Mastering: La Plant Studio
Ko-produkcija: Sonja Leboš
Naslovna ilustracija: Marko Banićević
Produkcija: Studio ELL Korčula, 2021

Realizacija je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske



Radio drama Eskulap – anatomska eks mašina nastala je prema satiričnom rimovanom epu, napisanom u aprilu 2020. godine, za vreme policijskog časa u Srbiji. Ima uporište u realnim događajima vezanim za pandemiju, ali je i fantazmagorični prikaz sveopšte situacije na prostoru Balkana.

Najveći deo radnje je hermetičan, odnosno smešten na srednjovekovni dvor i u dvorsku kosturnicu u doba pandemije, a obuhvata period od 13. veka, do dana današnjeg. Realni likovi, kojima je tekst inspirisan, pretočeni su u nekakve dvorske arhetipove kao što su: lekar, car, sveštenik, dvorska dama, dvorska luda, ministar vojni, lakej, kovač, pustolov zatočen u buretu i šišmiš. Ovih deset upečatljivih likova interpretira dvoje glumaca koristeći širok opseg glasovnih tehnika, podržan eksperimentalnom kompozicijom utemeljenoj u atmosferskim fragmentima terenskog zvuka, improvizacionim sekvencama i droničnoj dramaturgiji, kao i u bogatoj arhivi music concrete intervencija snimljenih specijalno za ovu priliku.

Radio drama donosi izuzetno jaku humornu notu, elemente horora, ali svakako, kao i svaka satira, na kraju ipak ostavlja gorak ukus realnosti.