5 May 2024

Imaginary Landscapes, Radio Belgrade

 


Album "Ma" published for LA based label LINE is having its Balkan radio premiere on Radio Belgrade 3 —— 97.6 FM in the famous show Imaginary Landscapes! Monday, May 6th, 2024. Tune in at 23.10 CET

> go to channel 3 <

Editor Ksenija Stevanović


Predstavljamo najnoviji album „Ma”, koji je saund umetnica Manja Ristić objavila 19. aprila za diskografsku kuću LINE iz Los Anđelesa.

Ovo je drugo izdanje naše umetnice za uglednog američkog izdavača, posle ostvarenja „Awakenings” iz 2023. godine. U dve numere od po dvadeset minuta, čiji su nazivi „Cvrčak i mrav” i „Pun mesec podrhtava na površini potoka”, Manja Ristić stvara suptilno, delikatno zvučno tkanje sastavljeno od semplova, terenskih snimaka, deonica na violini, zvuka prevlačenje gudala po činelama i rafiniranih elektronskih dronova.

Poput drugih radova koje ova umetnica potpisuje, pred nama je potraga za sučeljavanjima okruženja i nas samih, traganje za dubinskim, posve mističkim vezama između pojavnosti sveta i našeg unutrašnjeg života. Manja Ristić je posve singularno usmerena na osluškivanje svih onih talasa, pulsacija i tembralnih senčenja koje dolaze sa zvukom oko nas i u nama.

Autorka, u poetskom tekstu koji prati album kaže:

„Zvuci „Ma” su duboko u zemlji, na površini, u podmorju, na površini vode, u vazduhu, između gravitacije i lebdenja;...između Meseca i njegovog odraza; na dnu mirnog jezera i stratosfere izvan našeg sveta, na nekoj smrznutoj planeti sa skrivenim okeanom.

Ma je duša uhvaćena na traku”.