5 Feb 2023

Golden award for extended media - The Association of Fine Artists of Serbia


Umetnički žiri Sekcije proširenih medija u sastavu: Dunja Trutin, Branko Milisković i Katarina DJ Urosevic, jednoglasno dodeljuje Zlatnu nagradu za prošireni medi, umetnicima Aleksandru Lazaru i Manji Ristić za audio-vizuelni rad „Patient Love“.





Izuzetno se radujemo što dodeljujemo ovu, jedinstvenu, nagradu koja ima za cilj ne samo da pohvali dosadašnja dostignuća umetnika, već i da ih osnaži u daljoj karijeri da ostanu posvećeni svom radu i svojoj umetničkoj ideji. Umetnici kao autentični predstavnici svoje generacije sem prepoznatog kvaliteta rada “Patient Love” nam nude raznobojnu kolaboraciju iz koje je proizašao ovaj veoma intrigantan audio vizuelni kolaž, koji nam pokazuje izvanredno tehnološko poznavanje dubljih struktura zvuka, animacije, kompozicije, montaže, dizajna.

I sam suptilni naziv rada “Strpljiva ljubav” nastao iz aspekta da se poveže umetnost i psihologija, zvuk i slika, je uz ovaj specifičan eponim dobio novo značenje prevodioca umetničkog istraživanja u naučno i obrnuto.
 
Prožimanje sfera umetničkog, naučnog i digitalnog istraživanja i upravo onoga što je brižno, nežno, pozitivno, magično, otvoreno prema svetu i prirodnim procesima kao ljubav, dalo je višeznačnu odvažnost ovom komadu, koji odiše harmonijom i poetikom kroz virtuoznu slojevitost u svim svojim segmetima.