11 Jan 2024

8. Izvedbena konferencija — PODRHTAVANJE



8. Izvedbena konferencijaPODRHTAVANJE — 14.1.2024. od 17 do 22 h \\\ Lea Vidaković: Podrhtavanja, Manja Ristić: Kronologija straha, Tina Hofman: Ananas is Always Ananas but Pineapple in English, Selma Banich: Glasovi / Voices.

Koncept i produkcija: Četveroruka / Fourhanded
U suradnji sa Zagrebačko kazalište mladih

MANJA RISTIĆ: Kronologija straha

Kronologija straha je ambijentalna audiovizualna instalacija koja se bavi nostalgijom ustrajavanja u anksioznim prostorima reduciranih ljudskih prava, stigme i diskriminacije, kao i društvene klaustrofobije amplificirane pandemijom i njezinim moralnim sunovratima. Rad se oslanja na zvučni palimpsest različitih realnosti; imaginarij satkan od zvukova koji su nastali prije, za vrijeme i nakon katastrofe. Ispituje osjećaje straha i nemoći kroz prizmu prepuštanja i preispitivanja — što smo imali, što nam je nasilno oduzeto, što smo zauvijek izgubili, u čemu je vrijednost onoga što smo dobili preživljavanjem agresivne životne promjene. Bilo da se radi o potresu, pandemiji, razvodu, bolesti, gubitku člana obitelji ili prijatelja.

Nasuprot apstraktnom zvučnom toku, rad u svoje “tijelo sjećanja” upisuje video izveden od fotografija podvodnog bioma, flore i faune zelenog pojasa nekadašnje željezne zavjese, kao alegorije duboke prirode koja na svoj način svladava traume prošlosti — sistematski “gutajući” samu sebe zarad konačnog iscjeljenja.

U prošlosti ozloglašena nepropusna granica okovana minskim poljima, bodljikavim ogradama i odredima smrti koji pucaju na sve što se miče, danas je zaštićena zelena zona. Na žalost, “nestajanje” ove granice tek je iluzija, jer ona se samo pomaknula, lijevo, desno ili u drugu sferu nekropolitika i društvene manipulacije,poput nepodnošljivog postkolonijalnog zadaha koji slobodu novog vijeka drži na distanci.